Infraestructures i serveis

  • Home
  • El Centre
  • Infraestructures i serveis

Equipaments del Centre

El Centre disposa d’un edifici principal amb dues plantes. I està distribuït de la següent forma:

  • 19 Aules ordinàries (digitalitzades).
  • 4 Aules d’informàtica, per a tot l’alumnat.
  • 1 Aula habilitada per a Visual i Plàstica i 1 una altra Aula per a Música.
  • 1 Laboratori de Ciències Naturals i 1 Laboratori de Química.
  • 1 Sala d’Actes.
  • 1 Biblioteca.
  • 5 Aules d’informàtica destinades als CCFF.
  • 1 Aula per a l’Empresa simulada (Seguretat Blanxart SAS).
  • 1 Aula Oberta (per al Programa de Diversificació Curricular) i 1 Aula de Millora.
  • 1 Aula d’ Acollida (per a l’alumnat nouvingut).
  • 1 Sala de Guàrdia.
  • 1 Sala del Professorat.
  • 7 Despatxos de professorat (organitzats per Dpts. didàctics).
  • 2 Despatxos d’Equip directiu.
  • 1 Secretaria.
  • 1 Consergeria.
  • 1 Saleta de Reunió (amb les famílies).
  • Diversos Magatzems, Lavabos i Altres instal·lacions (calderes, ascensors, servidors, etc.).
  • Els edificis exteriors annexos són tres tallers adossats i un gimnàs independent. Els antics tallers (usats antigament per fer les especialitats d’Electricitat, d’Electrònica i d’Automoció) tenen actualment un nou ús. El taller de dalt (que, en origen, havia sigut un gimnàs) ha estat reconvertit en Aula Taller, on es fa el PFI de Vendes, Oficina i Atenció al públic [NEE]. El taller central acollirà, a partir del curs 2017-18, el nou CFGM d’Atenció a les Persones Dependents [APD]. Encara que, en tractar-se d’un cicle amb horari de tarda, les noves aules podran ser ocupades al matí per l’alumnat (i professorat) del CFGM Cafemn. I el de baix, s’utilitza com a Taller de Tecnologia per a l’ESO. A banda, en aquests tres edificis adossats, s’han generat diversos espais utilitzats com a magatzems, lavabos i altres. El gimnàs té una pista poliesportiva. I disposa de material divers per fer gimnàstica: matalassos, trampolins, espatlleres laterals, etc. També compta amb dos magatzems de material esportiu i amb un lavabo adaptat, a la planta baixa. El magatzem annex al Gimnàs s’està reconvertint per poder impartir les classes pràctiques del PFI de Manteniment. A la segona planta, més reduïda, hi ha dos vestidors d’EF: amb dutxes, lavabos, bancs, etc. La divisió del patis és la següent: tenim un pati superior, reservat per a l’alumnat més jove del centre (1r i 2n d’ESO), amb un professor de guàrdia específic per a l’esbarjo del matí. Aquest pati consta d’una pista de handbol (de 15 x 30 m.), partida en dos pistes transversals de bàsquet, i encerclada per una tanca. Al seu voltant hi ha una zona enjardinada, amb bancs de pedra (per a l’esmorzar). També tenim un pati inferior, amb una pista de futbol sala (de 20 x 40 m.) amb grades de ciment i fanals. I al costat de la porta d’entrada, una zona cimentada amb més bancs (de fusta). D’altra banda, també tenim dues zones habilitades com a hort ecològic, utilitzades per l’alumnat de diversitat curricular. Sota de l’edifici principal hi ha un espai (que envolta l’edifici de la cantina del centre), el qual està destinat a pàrquing de vehicles.

 

Serveis escolars

Bar i Menjador

L’Institut disposa de Servei de Menjador per a tot l’alumnat que ho desitgi, a càrrec de l’empresa Cuines TM. Per tal que el Servei funcioni caldrà que cada curs hi hagi un nombre mínim de set comensals (al dia). La mateixa empresa gestiona també la cantina del centre, que s’obre als esbarjos: de dilluns a divendres (de 11:00 a 11:30, i de 18:00 a 18:30). Al matí, mentre els cambrers ho preparen tot per atendre les demandes de l’esbarjo, el bar també pot donar servei al personal que hi treballa al Centre, o a les possibles visites externes; però no pas a l’alumnat. Per als treballadors del Centre, per a les visites o per l’alumnat adult de tarda (quan no hi ha servei de bar), el Centre també disposa d’una saleta amb màquines expenedores de cafè, refrescos i snacks.

Associació de Mares i Pares [AMPA]

El nostre institut disposa d’associació de mares i pares que fomenta la participació activa de les famílies en la vida del centre. Entre d’altres, l’AMPA facilita a l’alumnat i a les seves famílies la venda de llibres (de text o de lectura), la reutilització de llibres de segona mà, i un carnet de soci (per a descomptes i altres serveis). A més, subvenciona les sortides de final de curs a l’ESO, i el transport fins a les PAU del Batxillerat. També participa activament en totes les activitats extraescolars que es proposen des del Centre, com la Cursa Popular de Nadal, o la Festa de final de curs. Fins i tot, patrocina diverses activitats com, p. ex., el Concurs de postals nadalenques. Aquesta col·laboració es vehicula a través de la participació dels seus representants en la Comissió Mercè Mercader. (Vg. més informació a l’apartat 10.4). L’AMPA atén al públic (sigui, o no, associat) de dilluns a dijous de 11:00 a 11:30, és a dir, a l’hora de l’esbarjo matinal. També hi son alguns dimecres a l’esbarjo de la tarda (de 18:00 a 18:30), especialment durant els períodes de venda de llibres.

Associació Esportiva del Blanxart [AEB]

Des del curs 2006-07, existeix al nostre centre una ‘Associació Esportativa Escolar Institut Daniel Blanxart i Pedrals d’Olesa de M.’ (legalment establerta), presidida pel Director. Després d’uns anys de baixa activitat, l’hem redefinit (i l’hem rebatejada internament com a Associació Esportiva del Blanxart). La funció de l’AEB seguirà sent la promoció de l’esport i de l’activitat física en l’àmbit escolar (dins i fora del Centre), sense cap afany de lucre. Però com a novetat, podran formar-hi part tots els membres presents (o passats) de la comunitat educativa de l’Institut. En anys precedents, l’Associació ha fomentat la natació, les activitats rítmiques i els esports de pista. I gràcies al Pla Català de l’Esport (del qual formem part) s’han pogut formar com a ‘dinamitzadors’ esportius, amb titulació externa, alguns alumnes del mateix Centre. Des del 2015, l’AEB organitza, juntament amb l’Ajuntament d’Olesa de M. (i gràcies als patrocinis), la Trail de les Ermites d’Olesa: una cursa que combina el recorregut llarg d’una mitja marató de muntanya, amb un traçat més curt. També organitza simultàniament una cursa, de recorregut urbà, dirigida als escolars de Primària.

Biblioteca

Entenem la biblioteca com un espai educatiu i dinàmic; com un centre de recursos que conté documents en tota mena de suports per a l’aprenentatge i per a la recerca, el qual pot compartir tota la comunitat educativa. Sense oblidar, naturalment, la seva funció primordial de lloc per a l’obtenció de llibres i per a la lectura. L’horari de la biblioteca és, de dilluns a divendres, de 11:00 a 11:30. Inclou un servei de préstec, supervisat per professorat del Centre (que hi fa una guàrdia específica a l’hora de l’esbarjo matinal). L'alumnat, a més de demanar llibres en préstec, també pot fer servir els ordinadors, o simplement fer deures. En determinats moments, també existeix la possibilitat de jugar a escacs. El funcionament regular de la biblioteca es complementa amb un programa específic per millorar l’aprofitament per part de la comunitat educativa: el programa Bíblio XXI, per incentivar la lectura de tot l’alumnat.

Servei de Neteja (i Manteniment)

Malgrat que el sistema de contractació actual està sotmès a concurs públic, el nostre Centre treballa des de fa bastants anys amb l’empresa de serveis Neteges Relart, S.L. Aquesta empresa, amb un contracte plurianual d’onze mesos l’any, neteja diàriament les aules, els passadissos i vestíbuls, i els lavabos de l’edifici principal. Un cop cada tres dies fa també tots els despatxos i els edificis annexos. Coincidint amb les vacances trimestrals, realitza també una neteja de tots els vidres i persianes. Finalment, al juliol fa ‘xafarranxo’ general. El servei també inclou tasques menors de manteniment: vidres trencats, panys espatllats, corretges de persiana, despintats, etc. Per al manteniment més especialitzat (calderes, ascensor...) o per a les avaries (instal·lacions elèctriques, canonades, etc.) es truca a empreses especialitzades, en funció de les condicions de manteniment de cada servei, i també de la urgència. L’excepció serien els problemes informàtics, que es miren de resoldre íntegrament amb els RRHH del Centre. També comptem amb un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament d’Olesa de M., per tal de rebre un manteniment de jardineria al nostre pati. És a dir, un servei d’esporga de branques, neteja de males herbes i recollida de fulles. Els patis, en canvi, es netegen amb una Campanya, anomenada Cara Neta, amb clares finalitats educatives, on s’implica l’alumnat de tots els nivells del Centre (des de les tutories).